Referentna kamatna stopa 11,75 posto

Bez autora
Jul 07 2011

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici odlučio da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 11,75 posto. Izvršni odbor NBS ocenio je da inflacioni pritisci po osnovu cena hrane nastavljaju naglašeniji pad, uz mogućnost da u narednom periodu, s nastupanjem nove poljoprivredne sezone, cene hrane imaju negativan uticaj na inflaciju.Pad cena pšenice i kukuruza na svetskim tržištima još se nije u potpunosti prelio na domaće tržište, ali se to očekuje, što će takođe smanjiti troškovne pritiske na cene hrane.

Referentna kamatna stopa 11,75 postoIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici odlučio da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 11,75 posto.

Izvršni odbor NBS ocenio je da inflacioni pritisci po osnovu cena hrane nastavljaju naglašeniji pad, uz mogućnost da u narednom periodu, s nastupanjem nove poljoprivredne sezone, cene hrane imaju negativan uticaj na inflaciju. Pad cena pšenice i kukuruza na svetskim tržištima još se nije u potpunosti prelio na domaće tržište, ali se to očekuje, što će takođe smanjiti troškovne pritiske na cene hrane.

Dezinflacioni uticaj agregatne tražnje je i dalje naglašen, a inflaciona očekivanja postepeno jenjavaju i poslednjih meseci su u donjem opsegu projekcije Narodne banke Srbije iz majskog izveštaja o inflaciji. Dalja dinamika snižavanja referentne kamatne stope zavisiće od ostvarivanja rizika, pogotovo u oblasti fiskalne politike, saopštio je Izvršni odbor NBS.

Ocenjujući da će u narednom periodu preovlađivati dezinflatorni pritisci, Izvršni odbor NBS je odlučio da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, da bi se u prvom polugodištu naredne godine inflacija, bez većih oscilacija, približila cilju.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 11. avgust 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik